header17.jpgSzeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy sportorvosi vizsgálatra minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges!

A sportorvosi alkalmassági vizsgálatra időpontot kérni a 06-1/488-61-20-as telefonszámon, az elojegyzes@osei.hu címen lehet, illetve regisztráció és bejelentkezés után a weboldalunkon.

Az olimpiai válogatott keretek sportolóinak vizsgálatára előjegyzés az Olimpiai Rendelőben személyesen, vagy a 06-1/488-61-22-es telefonszámon történik.

Egyéb szakrendelésekéinkre történő előjegyzésre, kérem látogasson el a Betegelőjegyzés oldalunkra.
Az OSEI vezetősége

PostHeaderIcon Üdvözlöm az Országos Sportegészségügyi Intézet honlapján!

sportkorhaz

Engedje meg, hogy néhány szóban bemutassam Intézetünket.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet – ismertebb nevén a Sportkórház - az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában működő Intézet, mely gyógyító-megelőző, szervezési-módszertani, irányító, továbbképző és tudományos-kutató tevékenységet végez a magyar sportegészségügy területén.

1952-ben alapították, így már több mint 60 éve végez a sportolók számára létfontosságú egészségügyi ellátásokat. Intézetünk az ország egyetlen sport-specifikus intézménye, mely gyönyörű természeti környezetben, műemléképületekben működik.

Magyarország legkvalifikáltabb és legtapasztaltabb szakorvosi és szakdolgozói gárdája várja nagy szeretettel az egészséges, a beteg és a sérült sportolókat, valamint minden kedves pácienst, aki hozzánk fordul.

Munkánk alapját képezik az Országos Sportegészségügyi Hálózat által végzett sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatok, valamint a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat tevékenységében résztvevők is.

Jelentős fontosságú az olimpiai- és paralimpiai kerettagok számára gyors egészségügyi koordinációs segítséget nyújtó OSEI Call Center működése.

A sportegészségügyi tevékenységet kiegészíti a 25 szakmát felölelő járóbeteg-szakellátásunk, a sportsebészeti fekvőbeteg osztályunk, valamint a mozgásszervi rehabilitációs osztályunk.

Remélem, hogy az Önök töretlen bizalma révén Intézetünk újra a régi „fényében” ragyoghat és kiválóan végzett szakmai munkánk alapján büszkék lehetünk országunk sportegészségügyi ellátására, illetve annak központi intézetére!

Dr. Soós Ágnes, főigazgató főorvos

 

PostHeaderIcon "Mi vár ránk Rióban?"

Az olimpikonok, sportszakemberek megtudhatták, "mi vár rájuk" Rióban

 

A témakörök között az éghajlat, a várható időjárás, orvosmeteorológiai tanácsok, az UV-sugárzás, a páratartalom, az infektológiai problémák (fertőzések megelőzése), a védőoltások fontossága, a prevenció, a pszichés akadályok, edzéselméleti ajánlások szerepelnek. A hallgatóság a tesztversenyeken szerzett tapasztalatokból is meríthet, és arra is választ kaphat, hogyan alakul a teljesítmény a változó körülmények hatására. A konferenciát interaktív kerekasztal-beszélgetés zárta.

A rendezvényen a jövő évi olimpiai és paralimpiai játékokra készülő sportolók, edzők, sportszakemberek, a válogatott keretek egészségügyi stábjainak tagjai vettek részt.

A konferencia fővédnöke dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Borkai Zsolt, a MOB elnöke volt.

A vendéglátók nevében a Sportkórház főigazgató-főorvosa, dr. Soós Ágnes elmondta, ez az első állomása a riói felkészítő konferencia-sorozatnak. Külön tolmácsolta Szabó Tünde és Borkai Zsolt, valamint Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár üdvözletét, köszöntötte a jelenlévő MOB-sportigazgató Fábián Lászlót és helyettesét, dr. Bartha Csabát, valamint az EMMI főosztályvezetőjét, Molnár Pétert. Aláhúzta: a Sportkórház a MOB-bal "kézen fogva, együtt viszi a terheket".

A főigazgató kiemelte, az olimpiáig hátralévő 260 napban a nap 24 órájában, majd az olimpián is minden napszakban rendelkezésre állnak a sportolóknak, a magyar csapat tagjainak; a Sportkórház 350 dolgozója a minél eredményesebb felkészülést, szereplést tartja szem előtt. Felhívta a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára és a teljesítmény-diagnosztikai vizsgálatok lehetőségére.

"Mintegy évtizede jártam Rióban, gyönyörű város, csodálatos élményekben volt részem. A londoni olimpián a magyar versenyzők elkényeztettek bennünket az eredményeikkel. Ha azon a csodálatos helyen, Rióban is hozzák az érmeket sportolóink, akkor az egy isteni ajándék lesz" - fogalmazott a kórház vezetője.

Soós Ágnes arra is kitért, hogy a néhány nappal ezelőtti párizsi terrortámadásból is okulva a biztonságot is napirendre kell tűzni az egyik következő konferencián. 

Előadás hangzott el dr. Kovács Pétertől (OSEI) arról, hogy a változó körülmények hogyan befolyásolják a sportolók teljesítményét, illetve dr. Radák Zsolttól (Testnevelési Egyetem) arról, hogy milyen edzésmódszerek állnak rendelkezésre a környezeti tényezők hatásának csökkentésére.

Dr. Budavári Ágota főorvos a pszichés nehézségekről beszélt, többek között kiemelte: kezelni kell a kavalkádhangulatot, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a versenyzők ne aludják túl magukat, ne unatkozzanak az olimpiai faluban, próbálják magukat lefoglalni, adott esetben látogassanak el más sportágak versenyeire. Kitért az edzők és a sportolók viszonyára is, konkrét tanácsokkal szolgálva a szakvezetőknek.

Dr. Toman József, a kajak-kenu válogatott keretorvosa a szeptemberi előolimpián megszerzett tapasztalatokat osztotta meg a jelenlévőkkel. Az akklimatizációt illetően elmondta, hogy az érkezés utáni harmadik napon volt a mélypont, a 4-5. napra viszont már rendbe jöttek a versenyzők. Megemlítette, hogy vigyázni kell a nem olimpiai központban felszolgált marhahússal, mert az klenbuterollal lehet fertőzött, illetve még a palackos ásványvízzel is, mert azt, amelyet hazahoztak és itthon bevizsgáltak, nem találták biztonságosan fogyaszthatónak. A 32 fős küldöttségből öt esetben történt hányásos-hasmenéses megbetegedés, és az egy-két napos lefolyású volt.

dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a várható időjárással kapcsolatban tartott előadást, amelyből kiderült, hogy a riói átlaghőmérséklet és csapadékmennyiség augusztusban - az ottani télen - nagyjából hasonló, mint ugyanabban az időszakban Magyarországon, ugyanakkor kevesebbet süt a nap, a páratartalom viszont magasabb. Összegzésként azt mondta, a nappali időszakban nem lesz extrém megterhelés, az éjszakai melegek viszont gondot okozhatnak.   

Dr. Oszvald Ákos, a Szent László Kórház infektológusa leginkább arra hívta fel a figyelmet, hogy a szúnyogok ellen mindenképpen szükséges a védekezés, a legnagyobb esélye pedig annak van, hogy hasmenéses tünetei lesznek a kiutazónak, amit elsősorban folyadékpótlással lehet kezelni.
    
Ő is és dr. Siska Ilona, a Nemzetközi Oltóközpont munkatársa is hangsúlyozta bizonyos oltások fontosságát. Mint mondták, a hepatitis A, B, valamint tetanusz beadatása lenne a legfontosabb.    

Medveczky Iván, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Latin-Amerika főosztályának vezetője a helyi társadalmi viszonyokat ismertetve többek között arról beszélt, hogy a gazdasági fellendülés megtorpant Brazíliában, a szociális programok elvesztették gazdasági hátterüket, ami társadalmi elégedetlenséget szült. Emiatt voltak tüntetések a tavalyi labdarúgó-világbajnokság idején, s hasonlókra lehet számítani jövőre is. Többek között megemlítette, hogy 80-100 ezer magyar leszármazott él Brazíliában, ezek nagy része ugyan Sao Paulóban, de laknak Rióban is, így a kiutazó szurkolók mellett helyiek is drukkolnak majd a magyar versenyzőknek. Felhívta a figyelmet, hogy a közbiztonság nem olyan, mint Európában, s Rio de Janeiro még latin-amerikai viszonylatban is nagyon veszélyes város, így példákat említve józan elővigyázatosságot javasolt azoknak, akik a hivatalos helyszíneken kívül is mozognak.

(forrás: www.mob.hu; MOB/VF-MTI, fotó: MOB/Szalmás Péter)

 

PostHeaderIcon Köszönetnyilvánítás!

Tisztelt Főigazgató Asszony!

2015. szeptember 22-én elülső keresztszalag pótlást végeztek az Ön által vezetett intézmény Sportsebészeti- és Ortopédiai Osztályán.
Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet az osztályon dolgozó szakorvosok és szakápolók felé.
Dr. Sz. A. szakértelmét és pozitív hozzáállását külön kiemelném, aki készséggel, teljes magabiztossággal és bizonyossággal adott választ aggódó kérdéseimre.

Kérem, hogy köszönetnyilvánításomat az osztály dolgozói részére tolmácsolni szíveskedjen.

További sikeres munkát és jó egészséget kívánok az Intézmény összes dolgozójának.

Üdvözlettel!

B. A.

 

PostHeaderIcon MOB Fair Play Bizottságának Hírlevele

Tisztelt Olvasó!

Örömömre szolgál, hogy a MOB Fair Play Bizottságának hírlevelét ajánlhatom figyelmébe. Minden olyan kezdeményezés, ami az olimpiai eszmét és a Fair Play szellemiséget népszerűsíti, meggyőződésem, hogy közelebb visz egy jobb, élhetőbb világhoz.

A Fair Play a sport alapja, ami nélkül lehet, de nem érdemes versenyezni. Minden egyes sportoló, legyen élversenyző, vagy szabadidős, akkor válik igazi sportemberré, ha szemléletében, zsigereiben hordozza a Fair Play szellemiségét.

A Magyar Olimpiai Bizottság egyik legrégebbi szakbizottsága a Fair Play Bizottság. Évről évre kiemeli és kitünteti azokat a sportolókat, akik tetteikkel példát mutatnak a többi versenyzőnek és környezetüknek. Bízom benne, hogy egyre több pozitív esetről hallunk majd és adhatunk hírt róluk a közeljövőben.

Ezúton ajánlom szíves figyelmükbe ezt a kiadványt és a benne foglalt Fair Play híreket.


Borkai Zsolt
Elnök
Magyar Olimpiai Bizottság

 

HÍRLEVÉL MEGTEKINTÉSE

 

 

PostHeaderIcon Kitüntetések és szakmai díjak az ünnepen

Kitüntetések, és szakmai díjak március 15-e, a nemzeti ünnep alkalmából.


Magyarország köztársasági elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából

Bővebben...

 

PostHeaderIcon Kampány indult a tiszta kórházi wc-kért

A tiszta és kulturált kórházi mosdókért indítottak kampányt ismert arcok és ismert hangok. Fodor János ötletgazda hívó szavának és számos önkéntes gyártónak, támogatónak és adományozónak köszönhetően festenek, csempéznek takarítanak, újraépítik a mosdót ismert újságírók, színészek, sportolók, akik azt mondják, Magyarországon olyan gyalázatos állapotban vannak a kórházi mellékhelyiségek, hogy ez ellen tenni kell.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon Állami kitüntetéseket adott át a miniszter

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket adott át.

Azok az igaz tettek, amelyek jutalma önmagában van. Amikor nem az elismerés motiválja az embert. Kitüntetést adni akkor jó és hiteles, ha mögötte közösség, és közösségi akarat áll. Egy kitüntetés ugyanis maga a társadalom értékrendjének formálása. Nagy felelősség azok számára, akik adják, és nagy felelősség azok számára, akik kapják, hiszen példaképeket teremt – mondta beszédében Balog Zoltán a budapesti Művészetek Palotájában március 15-én rendezett ünnepségen.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon In memoriam Szalka András

Hatalmas veszteség érte a magyar orvostársadalmat. Életének 73. évében meghalt Szalka András dr., a Szent László Kórház nyugalmazott orvos igazgatója, osztályvezető főorvosa, a hazai infektológia kimagasló szaktekintélye.
Részletek Dr. Petrovicz Edina (Szent László Kórház) és Dr. Rókusz László (Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság) emlékezéséből:

„Több évtizeden keresztül fejtette ki áldozatos munkáját a fertőző betegségek elleni küzdelemben és a fertőző betegségek országos szintű ellátásában, gyógyításában. Orvosegyetemi tanulmányainak elvégzését követően 1966. október 1-től – megszakítás nélkül – a budapesti Szent László Kórházban dolgozott (belgyógyászat, infektológia szakvizsgát, háziorvosi licencvizsgát tett); innét ment nyugdíjba 2005. január 01-én. 1990–től a kórház egyik meghatározó vezetőjének számított. 1990–1994 között a kórház tudományos és oktatási igazgatóhelyettese, majd 1995. szeptember 1-től 9 éven át a Szent László Kórház orvosigazgatója volt nyugdíjba vonulásáig.

Bővebben...